Visie

Onze visie

De praktijk van Hearts 2 Heal is nauw verbonden met EMOVITA – Integratieve Jeugdhulp. Wij delen dezelfde visie als het gaat om (jeugd) hulpverlening:

Elk kind, elk mens, verlangt er ten diepste naar om geliefd te worden, zich veilig te voelen, erbij te horen, lief te hebben en te genieten van het leven. Elke opvoeder wenst dat zijn/haar kind gelukkig is, geaccepteerd wordt en trots is op zichzelf.

We maken in ons leven echter allemaal dingen mee die ons in mindere of meerdere mate beïnvloeden en die onze levens vormen. De manier waarop we leven – denken, voelen en doen – en de manier waarop we de wereld zien. Dit noemen we ook wel “trauma”.

Trauma betekent letterlijk verwonding. Het is de “beschadiging” die ontstaat na het meemaken van emotionele of ingrijpende ervaringen wanneer deze niet of onvoldoende zijn verwerkt. Dit kan leiden tot uiteenlopende psychosociale problemen en trauma gerelateerde klachten. Soms verdwijnen deze klachten vanzelf, maar dat gebeurt lang niet altijd.

Visie autisme

Bij Hearts 2 Heal zien we eerst en vooral de mens. Iemand met autisme ís niet autistisch, maar kan trauma hebben ontwikkeld door autisme. We gaan samen op ontdekkingsreis wat trauma gerelateerde klachten zijn en bieden handvatten aan volwassenen en opvoeders/jeugdigen om prikkel/spanningsreductie, zelfredzaamheid, en sociale interactie te bevorderen.

Bij (jonge) kinderen zal de begeleiding vooral ook aan de ouders geboden worden, zodat de ouders meer inzicht krijgen in wat er bij hun kind speelt en hoe zij het beste leren omgaan met hun kind met de diagnose autisme.

Bij volwassenen zal er tijdens de begeleiding de nadruk liggen op sociale omgangsvormen: in (liefdes-) relaties en binnen de werksfeer. Tevens zal er de nodige aandacht besteed worden aan spanningsreductie.